TrÀdgÄrden 2006 - Sten och grus!

En del trÀdgÄrdar verkar poppa fram fix och fÀrdiga att börja anvÀndas. Andra Àr som levande organismer som sakta evolutioneras mot ett för anlÀggaren okÀnt mÄl. I min djungel jobbar jag utifrÄn ett grundlÀggande tema, men sedan gÀller det att hitta för vÀxterna bÀsta vÀxtplatserna. Det Àr i vissa fall enkelt men inte alltid. Att fÄ dem att överleva med ett minimum av vinterskydd gör t.ex. de kanske ska stÄ helt torrt pÄ vintern, men att de sommartid Àr sumpvÀxter som vill frossa i vÀta.

TyvÀrr har jag fÄ bilder frÄn hur djungeln sÄg ut innan den blev "Djungeln". NedanstÄende foto frÄn 2004 ger ett hum.


Innan jag byggde djungeln odlade jag enstaka exoter dÀr. SÄ hÀr sÄg det ut hösten 2004. NÀrmast en Phyllostachys Bissettii och lÀngre bort skymtar en jÀttegunnera Gunnera manicata. DÀrimellan brÀnnÀsslor som fÄtt smaka min lie.

OmrÄdet ligger i kanten av en gammal igenslammad kvarndamm, och jorden Àr sumpig och vattensjuk. Innan jag började grÀva och bygga vÀxte det mest kaveldun, brÀnnÀsslor och pil. Rester av den ursprungliga vegetationen finns kvar, och hotar stÀndigt med att Ätererövra omrÄdet. Tack vare omgivande trÀd och buskar, och en lÄg slÀnt i norr och öst, Àr det vindstilla för det mesta trots att övriga tomten Àr ganska vindpinad. Vindskyddet Àr speciellt viktigt för vintergröna vÀxter pÄ vÄrvintern, och för att det ska bli riktigt varmt pÄ sommaren.

VÄren 2006 fick jag en del huggen sten av grannen kyrkan i HÀggum, och med den och ett antal pilstockar byggde jag terasser och upphöjda bÀddar. Hösten 2005 var familjen och jag pÄ Madeira, och jag blev inspirerad av deras terassodlingar. FrÄn kyrkan fick jag Àven grus och jord. För att hindra de större trÀdens rötter la jag markvÀv i botten pÄ den mest utsatta rabatten. Den som pÄ bilden har en miniatyr öken.


I maj 2006 hade jag lagt grunden för terasserna. Nu Äterstod det roliga: vÀxterna.

Efter terasserna med tillhörande portal och mini-ökenberg la jag ut betongplattor pÄ marken nedanför till en liten uteplats. Men det skulle dröja innan grillen kom pÄ plats...

Under flera Är hade jag drivit upp plantor frÄn frö, samlat vÀxter, och sticklingförökat. Dessa började jag plantera ut i juni 2006. För att fÄ snabb volym pÄ odlingarna planterade jag en handfull storvuxna ricin.